Ablakcsere 7 lépésben, avagy hogyan bonyolítsa le egyszerűen az ablakcserét?

ablakcsere

ablakcsere 7 lépésben

1.) TÁJÉKOZÓDÁS, INFORMÁCIÓGYŰJTÉS A FA, ALU ÉS MŰANYAG NYÍLÁSZÁRÓKRÓL

Ha az ablakcsere mellett döntött, informálódjon az Interneten, tematikus fórumokon, vagy kérjen szaktanácsadást ablakos szakembertől.


Mérlegelés ablakcserénél

2.) MÉRLEGELÉS ÉS DÖNTÉS

Döntse el, hogy milyen ablakokat szeretne: műanyag, fa vagy alumínium?. Vegye figyelembe a kamrák számát, az üvegezést, a nyitási irányt, valamint azt, hogy tokba építéssel vagy tokbontással szeretné cserélni elavult ablakait.


Ablakcsere felmérés

3.) MÉRÉS

A nyílászárók gyártása általában a külső falméret alapján történik. Mérje meg pontosan a külső fal szélességét és magasságát. Amennyiben régi típusú, belső tokos redőny van a nyílászárón, azt ne számolja bele az ablak magasságába (a beépítésnél viszont szerepe lesz).


Ablakcsere ajánlatkérés

4.) ÁRAJÁNLAT KÉRÉSE

Adja meg a méreteket, a választott profilt, és azt is, hogy milyen egyéb szolgáltatásokat kíván igénybe venni az ablakcsere mellett (csak a nyílászáró ára érdekli, vagy komplett ablakcsere, kér-e kiegészítőket, toktoldót, könyöklőt, párkányt, illetve utólagos kőműves helyreállítást, szeretne-e hozzá redőnyt, szúnyoghálót, reluxát, stb.) Ha van régi, belső tokos redőny, azt mindenképp jelezze a gyártó/forgalmazó felé. Kérdezzen rá a garancia érvényességére!
Az árajánlatok áttanulmányozása után válassza ki, melyik céggel szeretné elvégeztetni az ablakcserét. Vigyázat, nem biztos, hogy a legolcsóbb árajánlat a legmegfelelőbb!


Ablakcsere helyszíni felmérés

5.) HELYSZÍNI FELMÉRÉS

A helyszíni felmérés során a szakember megméri a szélességet, magasságot, elmondja a lehetséges nyitási irányokat, és átfogó tájékoztatást nyújt Önnek az ablakcsere folyamatáról, valamint a szóba jöhető megoldásokról.
A helyszíni felmérés során az árajánlat még módosítható. Szerződéskötéskor figyeljünk rá, hogy a megállapodás részletes legyen; szerepeljen benne, hogy mit tartalmaz az ár.


ablak gyártás

6.) GYÁRTÁS ÉS ABLAKCSERE

A tényleges ablakcsere előtt a nyílászárókat le kell gyártani, a gyártási idő általában 2-3 hét. Ezt követően történik a helyszínre szállítás és a beépítés. Fontos: célszerű ugyanazt a céget megbízni a gyártással és a beépítéssel, mert így mind a nyílászáróra, mind a beépítésre érvényes a garancia.


ellenőrzés

7.) ELLENŐRZÉS

Ellenőrizze, hogy az ablakcsere a megállapodásnak megfelelően történt-e, és a beépített nyílászárók jól nyitódnak/záródnak, valamint, hogy megvan-e minden igényelt kiegészítő, és megkapta-e a garanciát, számlát, egyéb szükséges papírokat az ablakokhoz.


Érvek az ablakcsere mellett

  • Az elavult nyílászárókon keresztül 25-30% energia távozik, amely jelentős többletkiadást jelent a fűtésszámla tekintetében.
  • A rosszul záródó, elvetemedett nyílászárók hanggátlási tulajdonságai is rosszabbak. A mai korszerű műanyag nyílászárók kiváló hangszigetelést biztosítanak, így a lakás nyugodt, csendes marad a nagyobb forgalmú, zajos út mellett is.

Az ablakcsere után érezhetően csökken a zajszint a lakásban, emellett csökken a fűtésszámla is.

Related posts

Top